Pinching Shark

In collaboration with Dimitri Dimitrakis we have worked on a flexible and powerful clamp, “the pinching shark”. This is based on the bite force of the shark.

Intro

Er zijn wereldwijd 400 soorten haaien waarbij de witte haai de grootste is. Het Nederlandse woord ‘haai’ stamt af van het IJslandse woord ‘haki’. ‘Haki’ in het IJslands betekend haak, die verwijst naar de haakvormige staartvin van de haai.

De Pinching Shark is een ‘haki’ ontwerp, gebasseerd op de ongelooflijke bijtkracht van de witte haai. De Pinching Shark is een zeer flexibele klem die tot 200 kg kan dragen. Het is duurzaam, gaat lang mee en is gemaakt van biobased materialen. Verkrijgbaar in jouw favoriete kleur.

Client

Eigen initiatief 

Cooperations

Fontys Hogeschool (Dimitri Dimitrakis) 

Our role

Initiator & ontwikkelaar

Doel

Geïnspireerd door de haai, werd er onderzoek gedaan op het dier. Hieruit bleek dat de haaienbeet de krachtigste beet is van alle dieren. Met dit in het achterhoofd werd de pinching shark ontworpen, gebaseerd op een haaienbeet. Er werd een boekenplankklem gemaakt gecoat met een bioplastic, gemaakt van koffiebonen/ beszaden/ olijfbladeren/ kurkpoeder, voor isolatiemateriaal en als verf.

Samenwerkingen

IBI² is hiervoor een samenwerking aangegaan met Dimitri Dimitrakis.

IBI²

Concept & Resaerch

De bijtkracht van een witte haai

De witte haai heeft de sterkste bijtkracht van alle levende wezens met een bijtkracht van 1,8 ton. Ter vergelijking, een volwassen Afrikaanse leeuw heeft een bijtkracht van 560 kilogram en een mens ongeveer 80 kilograms, nog geen 20% van de bijtkracht van de witte haai. 

Andere projecten

CONTACT

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

ADRES

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch