Limburgs leather

Leolux cooperates with IBI² and local companies towards an ecological leather that is degradable and traceable. In order to develop a sustainable product in accordance with the principles of Blue Economy.

Intro

Meest opvallend: het Corus leer, dat komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot schitterend natuurleer. Geproduceerd met probiotics, waardoor er minder water en energie wordt gebruikt dan bij “normaal” meubelleer. Maar ook volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het dier heeft gegraasd.

Bij gedurfde ontwikkelingen loopt je altijd tegen grenzen aan. Bij het zoeken naar leveranciers zijn we begonnen in onze eigen stad, Venlo. Maar daar is natuurlijk niet alles voor handen. We hebben vervolgens wel geprobeerd de cirkel rondom onze fabriek zo klein mogelijk te houden. De grootste afstand tussen Leolux en een leverancier is nu 125 km. (Leolux).

Client

Leolux

Cooperations

Limousin regionaal, Tomassen Vlees, Rompa Tanneries, provincie Limburg en Arvalis

Our role

Research & Ketens

Doel

Samenwerkingen

De samenwerking is tot stand gekomen op initiatief van IBI in samenwerking met Leolux. Gezamenlijk hebben we de ontbrekende schakels in de keten erbij gezocht binnen een straal van 125 km. We zijn erin geslaagd om samen met Limousin Regionaal, Tomassen Vlees, Rompa Tanneries te komen tot dit prachtige authentieke leer. Met dank aan ondersteuning van Arvalis en de provincie Limburg. 

Ketens

De grootste winst vinden we bij het leer. Normaal gesproken legt een huid ongeveer tweeduizend kilometer af van de weide tot de Leolux fabriek. De transportkilometers voor ons eigen leer liggen een heel stuk lager. Maar liefst 75%! Van de Limburgse weide, naar de leerverwerkers en ten slotte naar Leolux: het hele traject bedraagt niet meer dan vijfhonderd kilometer. (Leolux).

 

100% van hier

De fauteuil Hilco (voluit Hilco Prime) is op en top lokaal. Designer Patrick Belli is afkomstig uit het zuiden van de provincie, productontwikkeling gebeurde bij Leolux in Venlo, net als de volledige productie. De hoogwaardige grondstoffen komen allemaal uit de regio.

Meest opvallend: het Corus leer, dat komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot schitterend natuurleer. Geproduceerd met probiotics, waardoor er minder water en energie wordt gebruikt dan bij “normaal” meubelleer. Maar ook volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het dier heeft gegraasd. (Leolux).

Blauwe economie en circulair proces

Volgens de Blue Economy wordt er alleen gewerkt met wat er lokaal beschikbaar is. In de nieuwe keten is de factor transport en dus de CO2 uitstoot verlaagd.

De huiden werden voorheen als afval product mee verkocht. Doordat deze in de nieuwe keten meer toegevoegde waarde hebben gekregen, wordt deze met de Blue Economy bekeken als restproduct. Hierdoor zijn de huiden een duidelijke bron geworden voor een product.

Op het gebied van duurzaamheid laat Leolux zich inspireren door de Blue Economy. Deze theorie reikt verder dan milieu alleen, en betrekt er ook de regionale economie bij. Leolux maakt daarbij gebruik van de expertise van IBI2, tevens mede-initiatiefnemer van het programma om lokaal leer te produceren. Met de productie van het lokale leer maakt Leolux flinke stappen: de huiden leggen driekwart minder kilometers af, wat scheelt in de uitstoot van fijnstof en CO2 door vrachtwagens, de economie in de regio wordt gestimuleerd (veehouders, looierijen, leveranciers) en ook de productie is schoner, want in het meest vervuilende deel van het proces (het nathuis / beamhouse) wordt 15% bespaard op water en energie door de toepassing van probiotics.

Andere projecten

nl_NLDutch