Groen Bouwen: 100% Biologische vezelplaten als slim alternatief voor conventionele bouwmaterialen

Verwacht wordt dat de schaarste aan bouwmaterialen in de bouwsector de komende jaren zal toenemen. Ondanks dat het gebruik van hout momenteel als duurzaam wordt beschouwd, groeit de beschikbaarheid ervan niet in lijn met de kap- en bouwactiviteiten. Deze schaarste biedt echter nieuwe mogelijkheden voor alternatieve materialen die vergelijkbare eigenschappen als hout vertonen. Om aan de groeiende vraag in de markt te kunnen blijven voldoen, heeft IBI² een onderzoek gestart naar materialen die kunnen worden gecultiveerd als alternatief voor hout.

IBI² zet momenteel drie veelbelovende plantensoorten in voor de ontwikkeling van bio-bouwplaten: Hennep, Duizendknoop en Miscanthus. Het primaire doel is om de productie van deze bio-grondstoffen snel op te schalen om een duurzaam alternatief te creëren. Building Balance is door de overheid in het leven geroepen om dit proces te faciliteren door het starten, stimuleren en ondersteunen van ketens van land tot pand. IBI² fungeert als de vertegenwoordiger van de aansluiting van de vier grootste bouwbedrijven in Nederland: BAM Groep Nederland, Heijmans, Dura Vermeer en TBI.

Het ontwikkelingsproces omvat de volgende stappen: de planten worden gehakseld, gedroogd en vermengd met een bio-binder. Vervolgens ondergaan ze een mechanische persing, wat resulteert in een robuust materiaal met vergelijkbare trekkracht als hout. Hieronder is het eindresultaat te zien.

Net zoals we overal velden vol zonnepanelen zien verschijnen op landbouwgrond, worden boeren nu ook aangemoedigd om vezelplanten te gaan verbouwen (met uitzondering van Duizendknoop). Deze vezelplanten dienen als bron voor de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van deze innovatieve, duurzame bio-bouwplaten. Bovendien hebben deze planten een snelle en eenvoudige groei, wat hen tot een betrouwbare en stabiele bron van grondstoffen maakt.

Dit biedt tevens mogelijkheden voor het aanpakken van het Duizendknoopprobleem, een probleem dat niet alleen in Nederland, maar wereldwijd aanzienlijk is. Deze invasieve exoot vormt een bedreiging voor de inheemse biodiversiteit en veroorzaakt jaarlijks miljarden aan schade. Door deze plant in te zetten als een belangrijke bron van grondstoffen, kan hij structureel worden gemaaid op plaatsen waar hij hinder veroorzaakt. Hierdoor wordt niet alleen waardevolle grondstof gewonnen, maar wordt ook de groei van de plant verzwakt, wat bijdraagt aan de bestrijding ervan.

Meer weten over deze nieuwe lichting van bio-bouwmaterialen. Neem contact op met een van onze experts.

Auteur

ibi2

Datum

27 February 2024

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

en_GBEnglish