Het gevaar van biodiversiteitsverlies

Een nieuw VN-akkoord moet vanaf 2030 30% van de natuurlijke leefomgeving op het land en in water beschermd gebied gaan beschermen. 196 landen kende toe hoe belangrijk het is om de biodiversiteit op aarde in veiligheid te stellen. Nu is het tijd voor actie.

Een twee weken lange vergadering heeft uiteindelijk tot het nieuwe akkoord geleid in Montreal, Canada. De landen benadrukten het belang van het beschermen van de biodiversiteit. Ook bevestigde zij de risico’s die het weigeren van actie met zich meebrengt. De afspraak die gemaakt werd is als volgt: maak de kans op het uitsterven van organismen door toe doen van de mens tien keer kleiner. Daarom worden er nu plannen gemaakt om 30% van de aarde te beschermen. Op dit moment is zo’n 16% van het land en 8% in zeeën en oceanen officieel beschermd gebied. Dat betekent dat er al een flink aandeel beschermd is. Belangrijk daarbij is dat organisaties in deze gebieden strak handhaven zodat de integriteit bewaakt blijft. Onderzoekers zullen vaststellen welke gebieden het de meest essentiële bijdrage hebben bij de wederopbouw van de biodiversiteit op de wereld.

Dit zijn uiteraard mooie plannen. De vraag blijft: waarom is die biodiversiteit zo belangrijk? Het antwoord op die vraag is vrij simpel. De biodiversiteit is het letterlijke fundament van de leefbare planeet. We zijn van de planeet afhankelijk omdat het ons voedsel, water en medicijnen levert. Dat niet alleen. In het nieuws komen steeds meer beelden voorbij van overstromingen, orkanen en andere extreme weersomstandigheden. Zonder biodiversiteit zou dit alleen maar verergeren, met levenloze toendra’s en woestijnen als gevolg. Het creëert dus ook een zekere veiligheid voor ons als mens. De meeste mensen zullen ecosystemen misschien zien als “iets moois om naar te kijken” of als inwisselbare valuta om nog meer omzet te genereren. “Als er een of twee organismen uitsterven is er nog niet zo veel aan de hand toch?”. Helaas wel. Elk levend wezen en de organische materie die het produceert draagt bij aan het ecosysteem als een onlosmakelijk onderdeel. Een ecosysteem valt of staat met de aanwezigheid van elke essentieel organisme.

De relevantie komt bij sommigen ook pas aan het licht als ze zich op een of andere manier betrokken gaan voelen. Mensen in het bedrijfsleven hebben wel andere zaken aan hun hoofd dan biodiversiteit. Waarom zou dat in hemelsnaam belangrijk zijn? Onderzoek wijst op verschillende factoren waarom biodiversiteit, ook voor de economie, enorm van belang is. Om een paar voorbeelden te noemen kunnen grondstofkosten stijgen doordat bronnen uitgeput raken, vernietigd worden door uitdroging en/of bosbranden, met beperkt aanbod en extreem hoge vraag als resultaat. De agrarische sector ervaart op dit moment al vermindering in de oogsten, voornamelijk in de VS en India, waar de grond zo uitgeput is dat de oogst verminderd of het zelfde blijkt ook al breiden landbouwoppervlaktes zich uit. Daarnaast zijn steeds meer consumenten zich bewust van het belang van biodiversiteit, schone lucht en een duurzaam leven en zien zij in dat ook zij verantwoordelijk zijn voor de planeet en dus wat zij consumeren. Vanuit de consument komt een steeds groter scala eisen om een product te kopen. En niet alleen consumenten (misschien nog wel belangrijker voor bedrijven), ook investeerders komen met strengere voorwaarden om hun kapitaal te mogen exploiteren. Verder bestaan er aansprakelijkheidsrisico’s, kans op reputatie schade, lagere omzet door extreme weersomstandigheden en nog veel meer directe verbindingen tussen biodiversiteit en de financiële gezondheid van bedrijven.

Uit ander onderzoek blijkt dat veel bedrijven wel de juiste intenties hebben, maar de urgentie nog niet zodanig voelen dat er ook echt wat gebeurd. Daarom is het van belang dat er kwantificeerbare doelen gesteld worden, dat er metingen ontwikkeld worden om deze doelen te monitoren en ‘adaptive management’ te ondernemen om de de bijdrage te evalueren. Op deze manier kan men inzicht krijgen in de risico’s, maar vooral ook de mogelijkheden die in het verschiet liggen een positieve bijdrage te leveren aan het herstellen van biodiversiteit, en daarmee, welke positieve bijdrage het heeft voor de financiële gezondheid van de organisatie.

Bent u benieuwd wat u kunt doen op het gebied van biodiversiteit? Wij helpen u daar graag bij. Neem contact met ons op via directadvies@ibi2.nl.

Auteur

ibi2

Datum

6 January 2023

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

en_GBEnglish