Het bedrijf ‘The Ocean Cleanup’ is druk met het testen van zijn aangepaste ‘plasticvervanger’, die al het plastic in de Grote Oceaan moet opruimen. Maar wat kunnen we eigenlijk met het plastic dat uit de oceanen komt? Deze vraag stelden onderzoekers van Siemens Corporate Technology zich in het project ‘Cleaning the ocean is our business’. De onderzoekers bekeken hoe gerecycled plastic uit oceanen kan worden ingezet voor de productie van herbruikbare drinkbekers.
Oorsprong van oceaanplastic onduidelijk
De grote uitdaging bij oceaanplastic is dat de oorsprong van het gevonden plastic niet traceerbaar is. Daardoor is het plastic minder geschikt voor direct contact met voedsel en drank. Voor voedselverpakkingen bestaan er namelijk strenge voorschriften en richtlijnen.
Niet-recyclebaar oceaanplastic
De impact van het project, dat gefinancieerd wordt door Siemens’ interne crowdfundingsprogramma Quickstarter, gaat echter verder dan de realisatie van de drinkbekers. Met het project streven ze naar drie doelen volgens onderzoeker Ingo Bernsdorf: de detectie van plastic op zee, de inzameling van dit afval en de verwerking of recycling van het verzamelde materiaal.
Plastic dat niet geschikt is voor recycling kan volgens Bernsdorf in containers middels vergassing in elektriciteit worden omgezet.
Projecten oceaanplastic erg interessant
Multinationals en kleinere bedrijven zijn al langer bezig om toepassingen voor oceaanplastic te vinden. Onlangs kondigde bijvoorbeeld meubelgigant Ikea aan dat in de herfst een collectie van oceaanplastic in Italië en Spanje op de markt wordt gebracht. Voor collectie wordt gerecycled plastic uit de Middelandse Zee gebruikt. Tapijttegelfrabrikant Interface gebruikt al langer visnetten voor de productie van tapijten.
Voor het hele artikel op Duurzaam Bedrijfsleven kun je hier verder lezen:
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/32017/oceaanplastic-recycling