Nieuwe Generatie Duurzame A- en B-hout platen: Innovaties van IBI²

Houtafval wordt onderverdeeld in drie categorieën, namelijk A-, B- en C-kwaliteit. In eenvoudige termen verwijst A-hout naar onbehandeld hout, B-hout omvat geverfd hout of plaatmateriaal, en C-hout betreft geïmpregneerd hout. IBI² heeft in samenwerking met Greenovators gewerkt aan het circulair benutten van reststromen van houtmateriaal door de ontwikkeling van A- en B-hout platen.

A-hout

Reststromen die voortkomen uit onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer, vormen waardevolle materialen. Deze reststromen vormen het A-hout waar het hier over gaat. In het kader van een circulaire benadering worden de reststromen grondig gereinigd. In samenwerking met Staatsbosbeheer onderzoeken we mogelijkheden voor de herplaatsing van A-hout binnen de keten, met name in de vorm van bouwplaten die volledig biobased zijn, met als doel duurzaamheid te bevorderen en de circulaire economie te ondersteunen.

Deze inspanningen worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met gerenommeerde partners, waaronder BAM, Pontmeyer, Jongeneel en de TABS Groep. De betrokkenheid van deze vooraanstaande bedrijven illustreert het gezamenlijke streven naar een verantwoorde en milieuvriendelijke benadering van het gebruik van materialen.

B-hout

B-hout, dat van nature licht verontreinigd is (bijvoorbeeld oude deuren, kozijnen, en dergelijke), wordt op een circulaire wijze benut als alternatief voor platen zoals OSB 3 en Spaanplaat P5. Onze benadering is erop gericht om hoogwaardige platen te produceren die kunnen concurreren met de eigenschappen van genoemde materialen.

De productie van de platen vindt plaats door middel van een persproces met hoge druk en warmte. Een belangrijk kenmerk van ons productieproces is het gebruik van een 100% biologische binder. Deze binder draagt bij aan de duurzaamheid van onze platen en versterkt het circulaire karakter van het materiaal. Hiermee bieden we niet alleen een hoogwaardig alternatief, maar bouwen we ook aan het milieubewuste karakter in de bouw- en houtindustrie.

De toekomst

Circulaire bedrijfsvoering vormt de toekomst van elke economie wereldwijd. IBI illustreert met zijn biologische en circulair inzetbare platen een praktische toepassing van deze visie. Deze benadering is niet beperkt tot specifieke sectoren; het is in elke bedrijfstak mogelijk om op deze circulaire wijze te opereren. Wilt u meer weten? Kijk dan naar onze diensten en kom in contact met de professionals die u graag laten zien hoe het anders kan.

Auteur

ibi2

Datum

5 February 2024

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

en_GBEnglish