Nederlandse primeur: circulair asfalt op grote schaal toegepast

Wegenbouwer en asfaltproduct KWS heeft circulair asfalt voor het eerst op grote schaal ingezet. Een nieuwe asfaltweg op bedrijventerrein Schiphol Trade Park is volledig gemaakt van het hergebruikte materiaal.

KWS (dochteronderneming van VolkerWessels) maakte in 2017 al gebruik van 100 procent gerecycled asfalt, maar deed dat toen nog op kleine schaal en in de vorm van een pilotproject. Daarnaast werd het circulaire asfalt enkel voor de onder- en tussenlaag van het wegdek gebruikt. Nu is het duurzame materiaal voor het eerst op grote schaal ingezet en is ook de deklaag (de bovenste laag van het wegdek) gemaakt van het gerecyclede materiaal.  

KWS wil in 2040 enkel nog volledig circulaire infrastructuur realiseren. De grootschalige inzet van circulair asfalt is voor het bedrijf een belangrijke stap in die richting. Het gerecyclede asfalt leidt daarnaast tot een CO2-reductie van 75 procent, ten opzicht van de productie van conventioneel asfalt.

Productie van circulair asfalt 

KWS neemt de productie van het duurzame asfalt helemaal zelf voor eigen rekening, in de asfaltcentrale van Rotterdam. Het bedrijf verzamelt oud asfalt uit de regio en vermaalt dat tot een nieuwe grondstof, om deze vervolgens op een bijzondere manier te verwarmen. Het bedrijf maakt gebruik van indirecte verhitting, waardoor het oude asfalt minder schade oploopt. Als laatste wordt verjongingsolie aan de mix toegevoegd, die de bitumen (teer) in het asfalt hun flexibele eigenschappen teruggeeft. Op die manier is de grondstof wederom geschikt voor gebruik.  

Op dit moment is KWS bezig met het klaarmaken van het circuit in Zandvoort voor komst Formule 1. Dit project zit KWS als een kans om te laten zien aan collega’s en de rest van Nederland waartoe ze in staat zijn. 

Meer lezen over dit circulaire asfalt? https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/32797/circulair-asfalt 

https://www.kws.nl/nl

Auteur

ibi2

Datum

18 december 2019

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch