Circulaire badkamer gemaakt van 3.400 plastic flesjes

Woningcorporatie de Alliantie en aannemer Intersell hebben de eerste volledig circulaire badkamer van Nederland opgeleverd. De wandtegels in de badkamer zijn volledig van plastic drinkflesjes gemaakt. Het sanitair is tweedehands verkregen. Deze unieke badkamer bevindt zich in een Hilversumse woning van de Alliantie.

Badkamertegels van gerecyclede PET flesjes

In de badkamer in de Hilversumse woning zijn alle wandtegels volledig gemaakt van gerecyclede petflesjes. Het Nederlandse bedrijf New Marble ontwikkelde en produceerde deze wandtegels. De tegels worden geproduceerd uit 100 procent gerecycled PET. In een vierkante meter tegels gaan ongeveer 302 flessen. Dit betekent dat er bijna 3.400 flesjes in de badkamer zijn verwerkt.

De spiegel en de wastafel zijn bijvoorbeeld afkomstig uit een oude kliniek en vervolgens opgeknapt. “Bij de sloop van een gebouw worden dit soort spullen nu nog vaak weggegooid. Waarom niet hergebruiken? Want vaak kunenn ze nog heel goed een tweede ronde mee,” zegt Hendrik Kemphorst van Intersell.

Circulair bouwen

Woningcorporatie de Alliantie werkt samen emt diverse partijen aan het energiezuiniger en duurzamer maken van woningen. Maartje Brans, directeur Vastgoedonderhoud van de Alliantie: “Circulair bouwen is onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Het is een middel om uitputting van grondstoffen tegen te gaan, de CO2-voetafdruk van materialen te verlagen en waardevernietiging zoveel mogelijk te voorkomen”.

Hiermee legt de Alliantie de lat hoog voor zichzelf en voor haar samenwerkingspartners. “Door te innoveren, buiten de gebaande paden te denken, te experimenteren en te leren, kunnen wij onze ambitie om hierin voorop te lopen waarmaken.”

Een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050 is het doel van de woningcorporatie. Daaraan dragen projecten zoals deze circulaire badkamer bij. De badkamer zorgt namelijk voor 60 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van het vervaardigen, plaatsen en onderhouden van een reguliere badkamer. “We zijn daarom ook erg trots op dit project en de samenwerking met Intersell,” besluit Brans.

Voor het hele artikel op Duurzaam Bedrijfsleven kun je hier verder lezen:

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/31981/circulaire-badkamer-alliantie

Auteur

ibi2

Datum

11 september 2019

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch