Overheid investeert miljoenen in circulaire economie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steekt de komende jaren miljoenen euro’s extra in de circulaire economie. Met een bedrag van € 80 miljoen moet de transitie naar een circulaire economie opgeschaald en versneld worden. Het bedrag is in 2019 en 2020 beschikbaar voor nieuwe voorstellen. Het geld komt beschikbaar vanuit het Klimaatakkoord. “Een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het Klimaatakkoord van Parijs. Zonder die schakel halen we die in 2015 afgesproken doelstellingen niet”, zegt staatssecretaris Van Veldhoven.

2050: volledige circulaire economie

In 2050 moet Nederland een volledig circulaire economie zijn, waarin afval hergebruikt wordt als nieuwe grondstof. In 2030 moet de helft van de economie circulair zijn.

Geld gereserveerd voor 3 toepassingen

Het extra geld wordt gereserveerd voor drie toepassingen. De overheid stelt € 22,5 miljoen beschikbaar voor projecten op het gebied van recycling en het gebruik van biobased kunststoffen en textiel. Met het Plastic Pact NL worden daar al goede stappen in gezet, stelt het ministerie. Deze afspraken moeten ertoe leiden dat in 2025 alle plastic verpakkingen van gerecycled plastic zijn. In de grond, weg en -waterbouw komt een bedrag van € 17,5 miljoen beschikbaar voor innovatieve projecten. In de sector zijn al diverse circulaire initiatieven. De helft van het bedrag mag worden uitgegeven aan andere initiatieven die de circulaire economie bevorderen. Het kabinet mikt daarbij ook op innovatieve start-ups en scale-ups. “Het is mijn ervaring dat juist in het MKB heel goede ideeën bestaan”, stelt Van Veldhoven.

Voor het hele artikel op Duurzaam Bedrijfsleven kun je hier verder lezen:

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/31967/overheid-circulaire-economie

Auteur

ibi2

Datum

28 augustus 2019

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch