Zo wapenen steden zich tegen temperaturen van tegen de 50 (!) graden

Het was vorige week extreem warm in Nederland. Op sommige plekken werd het maar liefst 42 graden. Het aantal steden waar het in Nederland extreem warm kan worden, zal de komende decennia verdriedubbelen. Bij temperaturen tegen de 50 graden zijn gepaste maatregelen van levensbelang. Aan de slag dus, met stadsplanning, groen en kokoshaar. Omgaan met almaar stijgende temperaturen is binnen het thema ‘de stad van de toekomst’ actueler en belangrijker dan ooit. 

Zo wapenen steden zich tegen temperaturen van tegen extreme hitte

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een interessant artikel over hoe steden zich wapenen tegen temperaturen van tegen de 50 graden. Het artikel beschreef het dreigende probleem dat steeds meer steden in de komende decennia te maken zullen krijgen met een gemiddelde temperatuur van meer dan 35 graden. Steden zullen ook blijven groeien en de bevolkingsdichtheid in steden zal blijven toenemen. Sinds een paar jaar wonen er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland, en dat proces zet door. Volgens de Verenigde Naties leeft 70 procent van de wereldbevolking in 2050 in de stad. 

Wat kunnen steden doen?

Plannen, plannen en nog eens plannen. Daar waar steden groeien, moeten zowel architecten als planologen de hitte in het achterhoofd houden. Zorg dat de plattegrond van de stad er van boven uitziet als een hand met vingers, met groenstroken tussen de wijken in. Enorme glazen puien zijn een doodzonde, en een goede zonwering (aan de buitenkant) is noodzakelijk en gebruik voor oppervlakken van wegen en gebouwen lichte kleuren. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat warmte zo min mogelijk geabsorbeerd wordt en zo makkelijk mogelijk weer kan worden afgegeven. Hiervoor worden in een aantal steden in India daken in sloppenwijken vervangen door kokoshaar en papier. In steden die al af zijn, zijn bomen een redmiddel. Ze geven schaduw en verdampen opgeslagen vocht, wat een koelend effect heeft. Maar denk ook aan andere vormen van vegetatie: de stad Singapore telt nu al 100 hectare aan groen in de lucht. 

Duurzame dwarsdenkers over het thema ‘Stad van de Toekomst’

Onze dwarsdenkende businessclub Duurzame Dwarsdenkers heeft op 26 oktober een bijeenkomst gehouden over het thema ‘Stad van de toekomst’ waarin Arie Voorburg sprak over het fenomeen ‘stad’ in al zijn facetten. Hij vertelde over hoe we voorspellend en anticiperend om kunnen gaan met toekomstige duurzame ontwikkelingen in steden. Om de complexe leefwereld in steden inzichtelijk te maken hanteert hij de Urban System Scan. Deze scan maakt op systemische wijze de kritische oorzaken van maatschappelijke problemen inzichtelijk waarnaar vervolgen gewerkt kan worden aan duurzame systeemoplossingen binnen ons stedelijk leefgebied. Arie vertelde ook over het concept van organisch bouwen, gebruik van bio-based materialen en nieuwe constructievormen. IBI² denkt hier graag over mee. Een aantal van onze ideeën en oplossingen zijn te vinden op onze site onder project portfolio.

Voor het hele artikel in de Volkskrant kun je hier verder lezen:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zo-wapenen-steden-zich-tegen-temperaturen-van-tegen-de-50-graden~baad8c54/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

Auteur

ibi2

Datum

31 juli 2019

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch