Planetaire grenzen

Bij het ontwerpen van onze menselijke systemen zijn we tot nu toe niet slim te werk gegaan. De natuur werkt met spiralen. Voortdurende ontwikkeling. Evolutie. Wij mensen zetten alles zo lang mogelijk vast en ontwerpen producten met een beperkte levensduur zonder met afval rekening te houden. Bovendien plakken we pleisters in plaats van een deel opnieuw te ontwerpen.

 

het gevolg

Door bovenstaande redenen komen we nu in de knoei met de planeetgrenzen. De biodiversiteit is heel sterk afgenomen (75% minder insecten in Duitsland en Nederland) en de cycli van stikstof en fosfaat zijn kapot gemaakt met grote gevolgen. Klimaatverandering zorgt voor instabiliteit van het weer, overstromingen, orkanen en bosbranden.

Het is nu tijd dat we natuuroplossingen implementeren met voordelen voor mens (economie en sociaal) en planeet (milieu).

Bron afbeelding / Image source

Source: J. Lokrantz/ Azote based on Steffen et al. 2015.

IBI² contact formulier

8 + 13 =

Voor direct advies mail naar: coordination@ibi2.nl

Referenties

Steffen. W. (2015, 14 febuari). Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet. Geraadpleegd op 5 november 2021, van https://www.science.org/doi/10.1126/science.1259855

nl_NLDutch