Land van ONS

Land van Ons stimuleert biodiversiteit op hun landbouwpercelen door verschillende inheemse gewassen te planten en een natuurvriendelijke aanpak te hanteren.

 

de werkwijze

Als particulier of organisatie kun je bij Land van Ons grond kopen per m². Met de opbrengst koopt Land van Ons landbouwgronden op om ze in te richten volgens een toekomstgerichte duurzame visie. Er worden gewassen geplant zoals boekwijt, koolzaat en vlas die inheems zijn aan de Nederlandse ecosystemen. De gronden en gewassen worden beheerd door lokale boeren zoals Robert en Klarieke, die in de zomer van 2023 naar een nieuw stuk perceel verhuizen in Hasselt. Samen met heel veel andere boeren verzorgen zij de gronden en laten zij de gewassen groeien waar elke boer van droomt: van optimale kwalitatief en duurzaam verbouwd. De richtlijnen voor welke gewassen verbouwd kunnen worden op de grond komt vanuit de organisatie van Land van Ons die constant in gesprek is met vertegenwoordigers van grondeigenaren. Als grondeigenaar heb je dus ook een stem.

Er worden ook verschillende onderzoeken gedaan naar de gronden waarop gepland staat te gaan verbouwen. Op deze manier krijgt Land van Ons inzichtelijk wat de bodem nodig heeft om gezond te blijven. Er ontstaat meer duidelijkheid over hoe zij om moeten gaan met complexe ecosystemen zoals Natura 2000 gebieden.

Uiteindelijk is het doel natuurlijk deze systemen een steuntje in de rug te bieden. Ecosystemen zijn dynamisch. Ze kennen geen grensen en blijven zich ontwikkelen. Om deze dynamische ecosystemen te laten ontwikkelen hebben zij echter ruimte nodig, biodiversiteit en vooral goede verzorging van zowel de natuur zelf als de mens. Dit is precies wat Land van Ons met hun initiatief biedt.

nl_NLDutch