IBI² presenteert met trots, samen met BAM wonen en Staatsbosbeheer, de 100% biobased bouwmaterialen van de toekomst

Op Provada zijn afgelopen donderdag (15 juni 2023) de nieuwe 100% biobased platen van IBI², BAM Wonen en Staatsbosbeheer gepresenteerd. Een primeur op de vastgoedbeurs. Reststromen uit de beheeractiviteiten van Staatsbosbeheer en afvalhout van BAM zijn gebruikt om plaatmateriaal te ontwikkelen. Dit wordt toegepast in het nieuwe houten woningconcept Flow.

BAM is van plan volledig circulair te gaan bouwen. Het gebruiken van afvalstromen vanuit verschillende bronnen is hierin een belangrijke strategie. Hoogwaardige materialen kunnen opnieuw gebruikt worden om zo de kringloop volledig te sluiten. Staatsbosbeheer deelt deze visie met BAM. Zij hebben te maken met natuurlijke grondstoffen van hoge kwaliteit die ook nog eens een hoop CO2 vasthouden. Door deze materialen te verwerken in nieuwe producten ontstaan er duurzame ketens waarin afval niet bestaat.

Hoe wordt het gemaakt?

De rauwe materialen gaan in een machine die vervolgens worden gedroogd en verpulverd. De vezels van die rauwe materialen blijven over en dit verwerken wij in het plaatmateriaal. De platen zijn uitvoerig getest door BAM en IBI² op trekkracht, brandveiligheid en zo nog veel meer.

Bij IBI² zien wij afval als waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Het woordje afval heeft geen betekenis. Elk product moet modulair zijn of afgebroken kunnen worden door de natuur. Door middel van technologische innovatie zijn wij in staat reststromen in te zetten als nieuwe grondstof. Zo probeert IBI² de industrie te inspireren. Te laten zien hoe anders kan, met concrete voorbeelden, zoals deze 100% biobased bouwplaten.

De prototypes zijn daarnaast getest door een derde partij, Stichting Hout Research. Zij testte de platen op functionele eisen. De stichting concludeerde dat deze biosbased platen voldoen aan de verwachtingen, omdat ze te vergelijken zijn met spaanplaat P5 en OSB-3 kwaliteit.

Opschalen

Het presenteren van deze biobased bouwmaterialen is een grote stap in de richting van een circulaire toekomst. IBI² neemt, samen met haar partners, het voortouw in het demonstreren van de mogelijkheden in een duurzame toekomst. Een toekomst waarin afval niet bestaat, net als in de natuur.

Om deze veranderingen grootschalig toe te kunnen passen zijn er echter nog wel een paar uitdagingen te overwinnen. De keten moet aangepast worden om de gesloten kringloop efficiënt te laten functioneren. Daarom zijn we op zoek naar koplopers. Partners die actie ondernemen naar een duurzame toekomst.

Neem contact op met ons op via coordination@ibi2.nl.

Auteur

ibi2

Datum

19 juni 2023

Reacties

contact

+31 (0)77 352 32 85

design@ibi2.nl

Adres

Kazernestraat 17-19

5928 NL Venlo-Blerick

The Netherlands

nl_NLDutch